Teknik Seo hizmeti, tüm arama motorlarının internet sitenizi bulmasına, okumasına ve beraberinde anlamasına yardımı olmak için kullanılabilen bir dizi işlemden oluşmaktadır. Genellikle internet sitenizin perde arkasında yani site altyapısında ki öğeleri ile ilgilidir. Dizin oluşturma, meta veriler, anahtar kelimeler, bağlama ve benzeri nitelikteki özellikleri kapsamaktadır.
İnternet siteniz, farklı kodlama biçimleri kullanılarak oluşturulmaktadır. Bu kodlamalar genellikle CSS, HTML ve JavaScript’tir. CSS sayfanın nasıl göründüğünü, HTML bir internet sayfasının yapısını belirler ve JavaScript bu sayfanın nasıl davrandığını kontrol etmektedir.
Teknik Seo hizmetlerinde amaç; arama motorlarının bütün bunları doğru bir şekilde okumasının önüne geçecek hiçbir problemin olmadığından emin olmaktır.

teknik seo
Teknik Seo Neden Önemlidir?
Eğer internet sitenizi arama motorları doğrultusunda optimize etme sürecine adım attıysanız; teknik Seo hizmetini kesinlikle göz ardı etmek istemezsiniz. Dünyanda ki en ilginç ve çekici bir internet sitesine sahip olabilirsiniz. Lakin teknik Seo’yu doğru şekilde yapmıyorsanız, arama motorlarında görünmez olursunuz.
Teknik seo hizmeti, yoğun bir çabayı içerdiği için göz korkutucu olarak nitelendirilebilir. Lakin temel nitelikte bir teknik Seo denetimi yapmak, kolay kazançları ve hızlı düzeltmeleri vurgulayabilir.
Teknik Seo internet siteniz doğrultusunda gezinmenizin aslında daha kolay olmasına ve arama motorunun anlaşılmasına ya da sitenin sıralamasını engelleyen teknik sorunların önüne geçen bir hizmet olarak tanımlanmaktadır. Eğer sitenizde organik trafiği arttırmak istiyor ve bu trafiği müşteri kitlesine dönüştürmek istiyorsanız; teknik Seo uygulamanız gerekmektedir.
Teknik Seo bütün Seo çalışmaları için oldukça önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin eğer sitenizde teknik Seo ile ilgili bir problem söz konusuysa Seo çalışmalarınızda beklenen sonuçları almanızın olasılığı oldukça düşüktür.
Teknik Seo internet sitenizin altyapısını optimize etmek için sunulan bir Seo alt kategorisi olarak tanımlanmaktadır. Bu sebeple arama motorları doğrultusunda kolaylıkla taranabilir ve beraberinde dizine eklenebilir. Sayfa hızı, site haritaları, URL yapısı sayfa gezinme ve şemalar gibi internet sitenizin tek tek bileşenlerine yönetmektedir. Eğer ki arama motorları doğrultusunda sitenize gelecek olan organik trafiği arttırmak istiyorsanız teknik nitelikte optimize edilmiş bir internet sitesi şarttır.
Sitenizin hızınızı mobil uyumlu ve kullanıcı dostu bir hale getirmeye çalışan teknik Seo uygulamalarında eğer bir pürüz yaşıyorsanız; siteniz yavaş, mobil cihazlar doğrultusunda kullanılmayan ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaya bir siteye dönüşmektedir. Bu durum sitenizin kullanıcı ve beraberinde müşteri kitlesini dağılmasına olanak sağlamaktadır.
Teknik Seo Hizmeti Hangi Avantajları Sağlar?
İnternet sitenizin güçlü bir yapıya sahip olması için ilk etapta güçlü bir altyapıya sahip olması gerekmektedir. Sitenizin altyapısını güçlendirmek için de teknik Seo hizmetinden faydalanmanız şarttır. Teknik Seo hizmetlerinde sitenizin altyapısında bulunan teknik hatalar detaylı bir şekilde irdelenir ve çözüme kavuşturulması için çalışmalar yapılır.
Yıllar içerisinde, birçok kullanıcının talepleri büyük oranda değişti. Bu nedenle arama motorları daha sofistike bir hale geldi. Bugün dünyada yaklaşık olarak toplam 3,5 milyar akıllı telefon kullanıcısı buluyor. Bu istatistiksel olarak büyük bir artışı da beraberinde getiriyor.
Google ve benzeri arama motorları ise internet sitelerini bir sıralamaya sokarken; sitenin hızına ve mobil deneyime daha çok önem veren bir algoritma olarak geliştirmiştir. Bugün yavaş sayfa yükleme süresine, zayıf bir yapıya ve riskli bağlantılara sahip olan birçok internet sitesi arama motorları kapsamında cezalandırılma ile karşı karşıya kalabilir. Yani siteye uygun herhangi bir müdahale olmadan; arama sıralamaları doğrultusunda ve organik trafikte yükseliş maalesef söz konusu değildir.
Yaşanan algoritma değişikliklerinin özünde tek bir hedef bulunmaktadır. Bu hedef de mümkün kılınabilecek en iyi ve kullanışlı kullanıcı deneyimini sağlamaktır. Bunu başarabilmek için; teknik Seo’nun ne olduğunu, neleri gerektirdiğini ve sitenizin arama motorlarının belirli isteklerine uyum sağlaması gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.
Seo, hızlandırılmış mobil sayfalar, site hızı, XML site haritası, (robots.txt), ve içerik kalitesi gibi birkaç farklı önemli noktaya odaklanmaktadır. Bu belirttiğimiz faktörler sitenizin performansı ve görünürlüğü açısından oldukça önemlidir. Google’a göre, toplamda 10 saniyelik bir sayfa yükleme hızı, arama motorlarında hemen çıkma oranını % 123 oranında artırabilir. Bu nedenle Seo uygularken; mutlaka bu önemli noktalara detaylı incelemeniz ve beraberinde bu noktalara göre hareket etmeniz gerekir. Eğer teknik Seo konusunda hiçbir fikriniz bulunmuyorsa; sitenizi mutlaka profesyonel birine emanet ederek, destek almanız önemlidir.
Giderek büyüyen ve artan rekabetçi dijital ortam doğrultusunda, internet sitenizin karlılık oranını artırmak için sayfa içi Seo taktiklerini ve beraberinde algoritma güncellemelerini takip etmeniz gerekmektedir. Teknik Seo’nun ne olduğunu ve neyi talep ettiğini detaylı bir şekilde anlamak, internet sitenizin hem arama motoru botları hem de online kullanıcılar için yapılandırıldığından emin olmanızı sağlayacaktır.
Teknik Seo Hizmetinde Hangi Araçlar Kullanılır?
Teknik Seo hizmetinde çalışmanın titiz ve özverili bir şekilde yapılması şarttır. Bu tür Seo hizmetlerinde çok fazla sayıda araçlar ve partnerle çalışmalıdır. Teknik Seo hizmetinde genellikle kullanılan araçlar şu şekilde:
- Screaming Frog SEO Spider
- NoFollow Tarayıcı Uzantısı
- Google Search Console
- Google Analytics
- Pingdom
- GTMetrix
- HTML Site Haritası Oluşturucu
- Görsel XML Site Haritası Oluşturucu
- XML Site Haritası Oluşturucu
- Video XML Site Haritası Oluşturucu
- Google Page Speed Insights
- Google Sheets or Microsoft Excel
Teknik Seo İçin En İyi Uygulamalar
Teknik Seo hizmeti uygulanırken kaliteli uygulamalar kullanmak önemlidir. Eğer sitenizin teknik altyapısı detaylı bir şekilde düzenlenir ve yapılırsa; sitenize ziyaretçiyi de beraberinde getirir. Teknik Seo hizmetinde kullanılan uygulamalar şu şekildedir:
- Tercih edilen bir alan adı belirlenmesi
- Robots.txt dosyasının optimize edilmesi
- URL yapınızın optimize edilmesi
- Navigasyon ve site yapısı
- Breadcrumb menüler
- Yapısal veri işaretlemeyi uygulama
- Yinelenen URL’ler
- 404 sayfasını optimize edilmesi
- XML site haritası optimizasyonu
- HTTPS ve SSL
- Web sitesi hızı
- Mobil uyumluluk
- Hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP)
- Sayfalandırma ve çok dilde web siteleri
- Webmaster araçları
Teknik Seo’da Kreatif Tasarımlar Etkili Midir?
Kreatif internet tasarımı, ziyaretçi kitlesinin internet sitesinde kalma süresi açısından oldukça önemli bir kıstas olarak karşımıza çıkmaktadır. Kreatif yani diğer bir deyiş ile yaratıcı fikirler doğrultusunda tasarlanmış olan bir internet sitesine sahip olmak sizleri her daim bir ön plana taşıyacaktır.
Arama motorları doğrultusunda üst sıraları çıkabilmek için altyapı çalışmaları kadar sitenin amacına uygun ve kreatif tasarımlar ile yapılandırışmış olması da oldukça önemli. Dolayısı ile Teknik Seo da kreatif tasarımlara da yer verilmesi tavsiye edilmektedir.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda özgün içerikler ile donatılmış olan yaratıcı tasarımlar, internet sitesini kullanan ziyaretçilerin içeriklerden keyif almasını, uzun süreler boyunca sıkılmadan kullanmalarına olanak sağlayacaktır. Böylelikle internet siteniz ziyaretçi kitlesinin daha fazla aklında kalacaktır.
Teknik Seo Uygulanması
Sitenize teknik Seo uygulaması yapmak için belirli adımları izlemeniz gerekmektedir. Bu belirli adımları izlediğiniz taktirde teknik Seo konusunda herhangi bir problem yaşamazsınız. Teknik Seo uzun ve titizlik gerektiren bir süreci beraberinde getirmektedir. Eğer belirttiğimiz alan uygulamalarını yapmayı bilmiyorsanız; işi profesyoneline bırakmanız önerilmektedir.
Tercih Edilen Etki Alanını Belirtin
İnternet sitenizi ya da bloğunuzu kurarken; tercih edecek olduğunuz alanı detaylı bir şekilde belirtmeni gerekmektedir. Bu işlemi yaparken, arama motorlarına internet siteniz için sürekli kullanmayı istediğiniz alan adı varyasyonunu aktarmış olursunuz.
Bu işlemi neden yapmanız gerektiğine bakalım:
Bir internet sitesine varsayılan nitelikte olarak www ile ve bir alan isminin önünde www olmadan da erişim sağlanabilir. Örnek verecek olursak; alanınız teknikseo.com ise, internet sitenize http://www. teknikseo.com hem de http:// teknikseo.com kısacası www olmadan erişim sağlanabilir.
Bu durum kullanıcılar için gayet uygun bir nitelik taşısa da çoğu zaman arama motorları için kafa karıştırıcı bir noktada durmaktadır. Çünkü arama motorları bu linkler iki farklı internet sitesi olarak görmektedir. Bu indeksleme problemleri tekrarlanan içerik ve beraberinde sayfa sıralaması kaybı ile karşılaşabilecek olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu problemi çözüme ulaştırmak için tercih edecek olduğunuz etki alanını düzenli bir şekilde ayarlamanız ve arama motorlarına seçiminiz doğrultusunda bilgi vermeniz gerekmektedir.
Tercih ettiğiniz etki alanının ayarlamasını nasıl yapabilirsiniz?
Geçmiş dönemde, tercih etmiş olduğunuz alanı Google Arama Konsolundan belirtebiliyordunuz. Lakin Google bu seçeneği kaldırarak; standart URL’lere güvenme kararı aldı.
Standart URL’ler ve beraberinde arama motorlarının tercih etmiş olduğunuz alanı anlamasına yardımcı olmak suretiyle nasıl kullanılacağına yönelik bu rehberi okuyabilirsiniz.
Robots.txt dosyasını optimize edin
Robots.txt, internet sitenizin kök dizisinde yer alan ve internet sitenizin hangi sayfalarını tarayabilecekleri ve beraberinde dizinlerine ekleyebilecekleri doğrultusunda arama motorlarına talimatları içeren bir metin dosyası olarak tanımlanmaktadır. Bu dosyanın içeriği oldukça basittir. Çoğu zaman dosya doğrultusunda herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmemektedir.
Yine de bu noktada önemli olan, arama motoru tarayıcılarının internet sitenizi dizine eklemesinin önüne geçecek yanlış engellemelerin yer almadığından emin olmaktır.
URL Yapınızı Optimize Edin
Teknik Seo denetimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir sonraki öğe, internet sitenizin URL yapısını en ince ayrıntısına kadar denetlemektir. URL yapısından kasıt olarak URL biçimini kastettiğimizi söyleyebiliriz.
Kaliteli ve iyi bir Seo uygulaması için bir URL oluştururken dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekildedir:
- URL’deki kelimeleri ayırabilmek için “-“ kullanın
- Küçük harf içeren karakterleri kullanın
- Açıklayıcı nitelikteki kelimelerinizi kısaltın
- Gereksiz kelimeler ya da karakterler kullanmaktan kaçının
- Hedef yani odak anahtar kelimelerinizi, anahtar kelime doldurmadan URL’de kullanmaya özen gösterin
Genel kapsamda, kalıcı bir bağlantı yapınızın biçimini eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra geriye yapmanız gereken tek şey olarak yeni içeriği yayına alırken URL’lerinizi optimize etmek kalıyor.
Navigasyon ve Web Sitesi Yapısı
Bir internet sitesinin yapısı birçok farklı sebepten dolayı önemli bir Seo faktörü olarak ön plana çıkmaktadır. Kullanıcıların bir internet sitesi üzerinde daha uzun süre vakit geçirme ve ne istiyor olduklarını daha hızlı bir şekilde keşfetme olasılıkları oldukça yüksektir. Arama motorları bir internet sitesini daha kolay bir şekilde anlayabilir ve beraberinde dizine ekleyebilir.
Birçok internet yöneticisinin yapmış olduğu en büyük hatalardan birisi; internet sitelerini dönüşümler doğrultusunda optimize etmeye çalışırken; site yapısını ve gezinmeyi unutmalarından kaynaklı Seo çabalarına faydadan çok zarar sağlamalarıdır. Bir örnek verecek olursak; kullanıcıların arşiv sayfalarının gizlenmesi ve bütün içeriği sadece bir kategorinin altında toplanmasıdır.
Geçmiş süreçte birden fazla kategori sayfasının ya da arşiv sayfalarının uygulanan Seo çalışmasına zarar verebileceği düşünülenler arasındaydı. Lakin bunun başlı başına kötü bir Seo çalışması olduğunuzu söyleyebiliriz.
Google belirli bir sayfayı değerlendirmeye aldıktan sonra bir internet sitesinin genel yapısını yeterli bir şekilde dikkate alır. Ek olarak da Google’ın belirtmiş olduğu gibi iyi tanımlanmış olan bir yapı internet yöneticilerinin Google’a bir internet sitesinin önemli içeriğini belirlemesine yardımcı olmaktadır. Bu durumda oldukça önemli bir etken olarak sayfaların sıralamalarda daha yüksek konuma çıkmasına büyük ölçüde faydalı olmaktadır.
İçerik Haritası Menülerini (Breadcrumbs) Ekleyin
Listenize bir içerik haritası (breadcrumbs) menüsü yüklemeniz kullanıcıların bir önceki sayfaya ya da bir internet sitesinin ana sayfasına gitmesine olanak tanımaktadır. İçerik haritası menüsü (breadcrumbs) bir sayfanın üst tarafında ya da alt tarafında bulunan bir dizi bağlantı olarak tanımlanmaktadır.
Bir içerik kalitesi menüsü (breadcrumbs) toplamda iki farklı ana amaca hizmet etmektedir. Kullanıcıların tarayıcılarda yer alan geri düğmesine basmadan bir internet sitesinde kolaylıkla gezmelerine faydalı olmaktadır. Böylelikle arama motorlarına bir internet sitesinin yapısı hakkında farklı bir ipucu vermektedir.
İçerik haritası menüsü (breadcrumbs) Google doğrultusunda şiddetle tavsiye edilmektedir. Bu nedenle çeşitli Seo kılavuzlarında da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Yapılandırılmış Veri İşaretlemeyi Uygula
Yapılandırılmış olan veriler Google doğrultusunda arama sonuçlarında sıklıkla kullanıldığından dolayı son birkaç yıl içerisinde giderek daha fazla önemi artmaktadır.
Yapılandırılmış Veri Nedir?
Kolay bir ifadeyle tanımlayacak olursak yapılandırılmış veriler internet sayfalarınıza ekleyebilecek olduğunuz arama motoru tarayıcıları doğrultusunda fark edilebilen ve içeriğinizi anlamlarına yardımcı olan bir kod olarak tanımlanmaktadır. Verilerinizi arama motorlarının anlayabilecek olduğu bir dilde açıklamanın bir yolu olarak da tanımlanmaktadır.
Yapılandırılmış Verilerin Teknik Seo İle İlişkisi Nedir?
Yapılandırmış olan verilerin bir internet sitesinin içeriği ile ilgisinin bulunmasına rağmen teknik Seo’nun bir parçası olarak tanımlanır. Çünkü doğru bir şekilde veri elde etmek için internet sitemize kod eklemeniz şarttır. Çoğunlukla yapılandırılmış olan veri tanımını bir defa da ekleyebilirsiniz. Hemen ardından ise bununla ilgili hiçbir şey yapmanıza gerek kalmaz.
Yapılandırmış veri kullanmanın faydası nedir?
SERPS’te yer alan listelerinizin sunumunu öne plana çıkan snippet’ler, bilgi grafiği girişleri ve benzeri yolu ile geliştirmenize ve beraberinde TO’nuzu (tıklama oranı) artırmanıza yardımcı olacaktır.
Yapılandırılmış veriler nerede kullanılabilir?
İçeriğini doğru bir şekilde tanımlamak için yapılandırılmış verileri kullanmanın bir çok farklı yolu bulunmaktadır. En popüler yapılandırılmış veri örnekleri; tarifler, makaleler, etkinlikler, yerel işletmeler, iş ilanları ve daha fazlası olarak nitelendirilebilir.
Canonical URL’lerinizi Kontrol Edin
İnternet sitemizin her sayfasının mutlaka kanonik bir uğralesi olmalıdır bu sayfalarınızın ve yazılarınızın bölümüne etiketin eklenmesi ile tanımlanmaktadır.
Canonical (Standart Kanonik) URL Nedir?
Google’a internet sitenize dizini eklemesi yaparken sayfanın hangi sürümünü hesaba katacak olduğunuzu söylemenin basit bir yolu olarak tanımlamaktadır. Kavram tek bir sayfaya farklı URL’ler aracılığı ile erişim sağlayabilen tercih edilen etki alanına benzemektedir.
Benzer bir içeriğe sahip sayfalarınız bulunduğunda sayfalama amacı ile ve diğer internet sitelerinden internet sitenize içerik eklediğiniz zaman tekrarlanan içerik problemlerinden kaçınmak için rel = “canonical” kullanabilirsiniz.
Genel bir kural niteliğinde bütün internet sitesi sayfalarınız için kanonik (canonical) bir URL belirtmeniz gerekmektedir. İnternet sitenizin kanonik bir URL sağlayıp sağlamadığını detaylı bir şekilde kontrol etmenin en pratik yolu sayfalarımızdan herhangi birisini ziyaret ederek, sayfada herhangi bir yere sağ tıklamak ve beraberinde kaynağı görüntüleyi seçmektir. Rel = canonical aramasını gerçekleştiren ve değerini araştırın.
404 Sayfasını Optimize Edin
İnternet sitenizde ziyaret ettikleri URL bulunmadığı takdirde kullanıcılara 404 sayfası gösterilmektedir. Bu durum sayfa silinmiş URL değiştirilmiş ya da kullanıcılar tarafından tarayıcılara yanlış URL yazılmasından kaynaklanabilir. Bir çok modern Wordpress teması varsayılan nitelikte 404 sayfasını optimize etmektedir. Eğer optimize etmezse 404 sayfası Seo’nuzu bir eklenti kullanarak ya da tema şablonların detaylı bir şekilde düzenleyerek kolaylıkla da dostça bir hale getirebilirsiniz.
Optimize Edilen Bir 404 Sayfası Nedir?
Optimize edilen bir 404 sayfası şunları yapabilmektedir:
- İnternet siteniz ile aynı yapıya ve gezinme bölümlerine sahip olmalıdır.
- Ziyaretçilere aramış oldukları sayfanın artık mevcut olmadığını samimi bir dille dile getirin.
- Onlara farklı alternatifler sunan örneğin diğer ilgili olan sayfaları önerin.
- Önceki sayfaya ana sayfanıza ya da diğer önemlilik arz eden sayfalara geri dönmeyi kolaylaştırın.
404 Sayfalarınızı Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
404 sayfanızın dışardan nasıl göründüğünü test etmek oldukça kolaydır. Yalnızca yeni bir tarayıcı penceresi açmanız ve beraberinde internet sitenize var olmayan bir URL’yi yazmanız gerekiyor. Tarayıcıda gösterilecek olan yazı ise 404 sayfanızdır.
404 sayfanızı optimize edebilmek için çok fazla zaman harcamanıza gerek yok. Bir sayfayı bulamadığınız zaman özel bir 404 sayfasına geri döndüğünden emin olun.
XML Site Haritanızı Optimize Edin
Teknik Seo oldukça önemli unsurlarından birisi olarak XML site haritası optimizasyonu karşımıza çıkmaktadır. XML site haritası internet sitenizde yer alan bütün sayfaları / yayınları listeleyen bir XML dosyası olarak tanımlanmaktadır. Başlıkların yanı sıra ise yayınlanma tarihi beraberinde son güncelleme tarihi de içermektedir.
Arama motorları doğrultusunda XML site haritasını bir internet sitesine tararken kendilerine rehber nitelikte kullanabilirler.
XML Site Haritasını Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
XML site haritası optimizasyonu oldukça basittir. Site haritanız doğrultusunda sadece internet siteniz için önemli nitelikte olan sayfalarınızı ekleyin. Çoğu durumda bunlar yayınlarınız, sayfalarınız ve kategorilerinizdir.
Site haritası yazar sayfalarına, etiket sayfalarına ya da kendi başına herhangi bir orijinal içeriği olmayan diğer sayfalara eklemeyin. Yeni bir sayfa yayınlandığı zaman ya da bir sayfa güncellendiği zaman site haritanızın otomatik olarak güncellendiğinden de kesinlikle emin olun. Site haritanızı Bing ve Google’a göndermek ve beraberinde durumu kontrol etmek için Google arama konsolunu ya da Bing internet yöneticisi araçlarını kullanın.
Web Sitenizi HTTPS Yapmak İçin SSL Ekleyin
İnternet üzerindeki son trend güvenlik olarak biliniyor. HTTPS, arama motorları doğrultusundaki sıralamanızı etkileyeceği bilinen bir sinyal ve beraberinde kullanıcılarınız ile aranızda güven oluşturmanın tek bir yolu olarak bilinmektedir. Sunucunuzda bir SSLY yüklediğiniz zaman internet sitenize HTTPS kullanılarak kolaylıkla erişilebilir. Bu internet siteniz ve sunucunuz arasında aktarılmış olan bütün bilgileri yani; şifreler, kullanıcı adları, kişisel veriler ve benzerlerinin şifrelenmiş olduğunu göstermektedir.
Geçmiş süreçte e – ticaret internet siteleri için SSL oldukça önemliydi. Lakin günümüzde artık internetteki herhangi bir internet sitesinde bir SSL kurulu olması şart. Eğer SSL yüklemesi yapmadıysanız size gereken ilk şey site barındırma yani hosting şirketi ile iletişime geçmeniz. Beraberinde hesabınızda ki SSL etkinleştirmenizi istemektedir.
Web sitesi hızını kontrol etmek
Bir çok kişi tarafından bilinen bir başka arama motoru sıralama sinyali ise internet sitesinin hızıdır. Google ve diğer arama motorları bütün Seo önerilerinde hızın öneminden bahsetmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda daha hızlı internet sitelerinin daha yavaş internet sitelerinden çok daha iyi performans gösterdiği doğrulamaktadır. İnternet sitesi hızını üstesinden başarılı bir şekilde gelmek tamamen teknik bir sorundur. İyi sonuçlar alabilmek için internet sitenizde ve alt yapınızda değişiklikler yapmanız gerekmektedir.
Başlangıç olarak hızınızı toplam dört araç kullanarak kontrol edebilirsiniz bu araçlar: Gtmetrix, Google page speed insights,think with google ve Pingdom tools.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz araçlar sitenizin hızını artırmak için neleri değiştirmeniz gerektiği konusunda sizlere bazı detaylı önerilerde bulunacaktır. Lakin yukarıda bahsettiğimiz gibi site hızının yavaş olması tamamen teknik bir sorunla ilgilidir. Size yardımcı olabilmesi için profesyonel site hızlandırma hizmeti almanız gerekmektedir.
Genel olarak internet sitenizin daha hızlı bir şekilde yüklenmesi için yapabilecek olduğunuz şeyler şu şekildedir:
- Sunucunuzu toplam 64 bit işletim sistemini kullanacak bir şekilde yükseltin
- PHP 7.4’e yükseltmeye çabalayın. Bu, PHP 5.2’ye kıyas ile site hızında büyük iyileştirmelere olanak sağlayacaktır.
- Resimlerinizin boyutunu özenle optimize edin. Resim kalitesini kaybetmeden optimize etmenizde yardımcı olacak araçlar bulunmaktadır.
- Eklenti kullanımınızı en aza indirmeniz gerekmektedir.
- WordPress’i ve bütün eklentileri en son sürüme yükseltmeniz önerilmektedir.
- Daha önceden hazırlanmış olan ağır temaları kesinlikle kullanmayın. İhtiyaç duyulmamış olan bir çok sayıda kod eklerler, özel yapım olan bir temaya geçiş yapmaya özen gösterin.
- JS ve CSS dosyalarınızı optimize etmeye özen gösterin ve dosyalarınızı küçültün
- Kullanıcılara önbelleğe alınmış olan sayfaları kaliteli bir şekilde sunmak için mutlaka bir önbelleğe alma eklentisi kullanın
- İnternet sitenizin <head> kısmına çok fazla sayıda komut dosyası eklemekten mutlaka kaçının
- Eş zamansız bir şekilde javascript yüklemesini kullanın
Mobil Uyumluluk
Mobil uyumlu olan bir internet sitesine sahip olmak kesinlikle isteğe bağlı değildir. Büyük bir olasılıkla kullanıcılarınızın birçoğu mobil cihazları kullanmaktadır. Bunun nedeni Google doğrultusunda mobil öncelikli dizinin tanıtılmasıdır. Bu dizi tanıtıldıktan sonra hızlı ve mobil uyumlu bir internet siteniz yoksa maalesef sıralamanız arama motorlarında zarar görecektir. Mobil uyumluluk büyük ölçüde teknik Seo’nun bir parçasıdır. Çünkü doğru bir şekilde yapılandırılmış olan mobil uyumlu bir temanız olduğu zaman bununla yeniden uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Bunun yanı sıra nasıl kurulacağını yönelik teknik bilgi gerektiren bir konu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yapılacak olan ilk şey Google’ın konu ile ilgili aracını kullanarak internet sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmektir. İnternet sitenizin testi geçmemesi durumunda, yapacak olduğunuz çok fazla iş vardır diyebiliriz.
İnternet siteniz testi geçmiş olsa bile Seo ve mobil hakkında bilmeniz gereken birkaç şey bulunmaktadır.
- Mobil internet siteniz masaüstü siteniz ile mutlaka aynı içeriğe sahip olmalıdır. Mobil öncelikli olan dizinin kullanıma sunulması ile Google mobil internet sitelerinin mobil içeriklerine göre düzenli bir şekilde sıralayacak ve böylelikle masaüstüne sahip olduğunuz her türlü içerik için mobil cihazlarda da olması gerekmektedir.
- Mobil internet siteniz 6 saniyeden daha kısa süre içerisinde yüklenmelidir.
- Mobilde masaüstüne kıyasla daha düşük bir dönüşüm oranına sahip olmak gayet normaldir. Lakin bu mobil internet sitenize mümkün olduğundan daha çok optimize etmemeniz gerektiği anlamına gelmemektedir.
- Mobil cihazlarınız doğrultusunda pop – up kullanmaktan kesinlikle kaçının.
- Bir AMP internet sitesi hızlı bir mobil internet sitesine sahip olma ihtiyacının kesinlikle yerini alamaz. İnternet sitenizde hızlandırmış mobil sayfaları etkinleştirmiş olsanız dahi, yine de hızlı ve kolay bir mobil internet sitesine sahip olmanız gerekmektedir. Mobil öncelikte dizin mobil uyumlu olan sayfaların yerini alacak AMP sayfalarını dikkate almamaktadır.
Halihazırda bulunan mobil uyumlu bir internet siteniz bulunuyorsa büyük olasılık ile mobil öncelikli dizin için herhangi bir endişe duymanıza gerek kalmaz. Lakin bir alt alan ya da klasörde ayrı bir mobil internet siteniz bulunuyorsa masaüstü internet sitemiz ile aynı içeriğe sahip olduğuna kesinlikle emin olun.
Hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP)
Hızlandırılmış olan mobil sayfalar mobil interneti daha hızlı bir hale getirme çabası doğrultusunda Google kapsamına sığınmış olan nispeten yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolay bir ifade ile normal HTML ile AMP’nin kısaltılmış bir sürümü olarak AMP HTML kullanılarak internet sitenizin bir sürümünü sağlayabilirsiniz.
İnternet siteniz için AMP sayfaları oluşturduğunuz zaman bunlar saklanır. Daha sonrasında mobil uyumlu sayfalardan daha hızlı bir şekilde yüklenen özel bir Google önbelleği aracılığı ile kullanıcılara sunulmaktadır.
AMP sayfalarına sadece Google mobil sonuçları ya da Twitter gibi AMP sağlayıcıları aracılığı ile kolaylıkla erişim sağlanabilir.
Seo topluluğu doğrultusunda AMP sayfalarını benimsemeniz gerekip gerekmediği noktasında uzun bir tartışma bulunuyor. Bu yaklaşımı kullanmanın ise hem ne dezavantajları hem de avantajları bulunuyor.
AMP’nin önemli eksileri ve artıları şu şekilde:
AMP Eksileri
- Uygulaması basit değil. WordPress’te üzerinde bile AMP eklentisini etkinleştirmek bahsedildiği üzere yeterli değil.
- E-posta ile pazarlama amacı ile AMP sayfalarını kullanmanız mümkün değildir.
- İyi bir AMP internet sitesini oluşturmakta yardımcı olması için bir internet geliştirici tutmanız gerekmektedir.
- İki farklı internet sitesinden (AMP web siteniz ve normal web siteniz) gelen raporları detaylı bir şekilde tutmanız ve beraberinde hesaba katmanız gerektiği için raporlarınız ve analizleriniz kafa karıştırıcı hale gelecektir.
Güncel olarak Google, AMP’yi (hız dışında) benimsemiş olmanın Seo açısından herhangi bir faydasının bulunmadığını aktarıyor. Lakin bu ilerleyen süreçte değişim gösterebilir.
AMP Artıları
- Mobil sayfalarınızı eskisinden daha hızlı hale getirmektedir
- TO’nuzu potansiyel olarak artırabilmektedir (mobil kullanıcılardan)
Sayfalandırma ve Çok Dilli Web Siteleri
Teknik Seo uygulamasının denetlemesi yapılırken; listede yer alan son iki öğe sayfalandırma ve çok dilli web sitelerdir. Her iki öğe de teknik görevler ve sadece internet sitenize uygulanmaları durumunda ilgilenmeniz gerekmektedir.
Sayfalandırma
Sayfalandırma uzun olan bir sayfayı birden fazla kısa sayfalara bölmek istediğiniz zaman ve kategori sayfalarınızda sayfalama etkinleştirdiğiniz zaman kullanılmaktadır. Tekrarlanan içerik problemlerini önlemek ve beraberinde bağlantıları ve sayfa sıralamasını ana sayfanızda birleştirmek için arama motorlarına bir sonraki sayfanın ana sayfanın bir devamı olduğunu aktarabilmek için rel = ”next” ve rel = ”prev” bağlantılarını kullanabilirsiniz.
Çok dilli web siteleri
İnternet siteniz doğrultusunda birden fazla dilde içerik yayınlıyorsanız; Google’a site yapınız ve beraberinde içerikleriniz hakkında daha çok bilgi vermek için hreflang özniteliğini kullanmanız gerekmektedir.
Bu özellik kullanıcıları doğru içeriği sunmalarına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra tekrarlanan indeksleme ve içerik problemlerinden kaçınarak Seo’nuzu optimize etmenize faydalı olacaktır.
Web yöneticisi araçları
Eğer düzenli ve kalıcı bir şekilde teknik Seo uygulamak istiyorsanız; web yöneticisi araçlarının yardımına İhtiyacınız bulunmaktadır. İnternet yöneticisi araçları arama motorları doğrultusunda sağlanır. Bir internet sitesini teknik Seo için optimize edebilmek için kullanılabilir. En eksiksiz nitelikteki araç seti Google doğrultusunda sağlanmış olan Google arama konsoludur.
Diğer Makaleler ;