Site içi SEO, sayfaların arama motoru kriterlerine tam uygunluk sağlaması ve kullanıcı odaklı duruma gelmesi için yapılan çalışmalardır. Teknik SEO ve on-page SEO hizmeti birbiriyle iç içedir. Site dışı, yerel ve ulusal SEO hizmetlerinin temelini de, profesyonel sayfa içi SEO hizmeti oluşturur.
Buna şöyle bir örnek verebiliriz: Burnu kırılmış fakat aynı zamanda iç kanaması olan bir insan düşünelim. Bu durumda yapılacak ilk şey tabii ki iç kanamayı durdurup kişiyi sağlığına kavuşturmaktır. Hasta bu haldeyken asıl problemiyle ilgilenmeyip estetik kaygılarla burnunu tedavi etmeye çalışmak akıl kârı değildir.

on page seo hizmeti
İşte site içi SEO ve site dışı SEO da böyle düşünülebilir. Web sitesi tamamıyla SEO uyumlu hâle getirilmeden, farklı SEO alanlarına harcanacak para, zaman ve emek boşa gidecektir.
Site içi SEO çalışmaları alanında üstünlüğünü kanıtlamış olan Web Dijital, projelerini emin ellere emanet etmek isteyenlerin doğru adresidir.
Site İçi SEO Nedir?
Web siteleri; tasarım, yazılım, menüler, kategoriler, sayfalar, ürünler ve içerikleriyle bir bütündür. Site içi SEO da tüm bunların beraber ele alınması, âdeta bir yapboz gibi birbirine uyumlu hâle getirilmesidir. Bu ise internet sitesini hem ziyaretçilerin gözünde, hem arama motorları nezdinde oldukça değerli kılmak anlamına gelir.
Site İçi Seo Avantajları Nelerdir?
- Siteyi arama sonuçlarında ön plana çıkarır.
- Hedeflenen anahtar kelimelerde yükselmeyi kolaylaştırır. Site içi SEO çalışması sayesinde içerikler daha hızlı index alır ve daha iyi bir sıralama elde eder.
- Kullanıcılar sitede aradıkları her şeyi rahatlıkla bulur. O siteyi gezmekten ve içerikleri okumaktan keyif alır. Bu da hemen çıkma oranının düşmesini sağlarken, oturum süresini uzatır. Böylelikle arama motoru algoritmaları o sitenin faydalı olduğunu anlayıp rakiplerinin arasından sıyrılmasına imkân tanır.
- Hedef kitlenin beklentileri, sektörel ve kurumsal gereklilikler doğrultusunda optimize edilen bir site firmalar için –tabiri câizse- altın yumurtlayan tavuktur. Böyle bir site üzerinden daha fazla müşteri edinilmesi, satışların artırılması, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi son derece kolaydır.
Site İçi SEO Neleri İçerir?
Web sitesini meydana getiren her şey bu çalışmanın muhtevasında kendine yr bulur. Süreç, temel olarak 3 adımdan meydana gelir:
- Önce site içi SEO analizi yapılır.
- Daha sonra sitenin ihtiyaç duyduğu ayarlamalar ve optimizasyon işlemleri gerçekleştirilir.
- Ardından tüm bunların doğru yapılıp yapılmadığı denetlenir. Kontroller sırasında herhangi bir hata tespit edilirse gerekli düzeltmeler sağlanır.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Bu, oldukça geniş kapsamlı bir konudur. Biz yalnızca en önemli noktalardan bazılarına değinmekle yetindik:

site içi seo
1. Sayfa ve Yazı Başlıkları (Title) Nasıl Düzenlenir?
Başlık optimizasyonunun doğru yapılması içeriklerin tıklanma ihtimâlini artırır. Bu kapsamda dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Sayfa başlıklarında trafik getirebilecek anahtar kelimelere yer verilmelidir. Bunları belirlemek için Ahrefs, SemRush ve benzeri araçlardan yardım alınabilir.
- Başlıklar kısa tutulmalı, mümkünse 60 karakteri geçmemelidir.
- Ayrıca yazı başlıklarında; ‘en iyi, en kolay, en güzel, güncel, 2022, yöntemleri, yolları, püf noktaları’ gibi ifadelerden birini kullanmak önerilir.
- Başlıklarda harekete geçirici ifadelerden faydalanılabilir. (‘Şimdi öğren!’ ‘Hemen tıkla!’ gibi.)
- Her yazı H1 etiketiyle başlamalı ve sayfada yalnızca bir tane H1 etiketi olmalıdır.
- Odak anahtar kelimenin yazı başlığında geçmesi çok önemlidir.
2. Alt Başlık (Heading) Hiyerarşisi Nasıl Olmalı?
H1’den sonraki başlıklar; H2, H3, H4, h5 ve H6 şeklinde sıralanır.
Her içerik bu düzene göre alt başlıklara ayrılmalı, böylece yazıların okunabilirliği yüksek tutulmalıdır. Bölümler hâlinde gruplandırılan yazılar gerek kullanıcıları gerekse arama motorlarını memnun eder.
İçeriğinizin çok uzun olması ve bolca alt başlık içermesi kafa karışıklığına yol açmaz. Çünkü metinlere içerik şablonu (içindekiler tablosu) ekleyerek başlıkları sıralı şekilde listeleyebilirsiniz. Böylece kullanıcı, aradığı başlığı kolayca bulup yazı içinde rahatlıkla gezebilir.
Site içi SEO kriterleri arasında hayati öneme sahip olan alt başlıklar şu hususlara özen gösterilerek oluşturulmalıdır:
- Alt başlıkların bazılarında odak, bazılarında yardımcı anahtar kelimeler geçmelidir.
- Web site HTML yapısına göre tasarlanmış ise başlıkların www yapısıyla uyumlu olması lâzımdır. Meselâ: <h1> Başlık </h1>
- Her headind etiketinin stili, boyutu farklı olmalıdır.
- Başlıklar kalın olarak vurgulanmalıdır.
- H1-H6 arasındaki hiyerarşik yapı bozulmamalıdır. Örneğin, h2’den sonra H4’e geçiş yapılmamalıdır.
3. Site Hızı Nasıl Optimize Edilir?
Yapılan site içi SEO optimizasyon çalışmaları site hızının ideal seviyede olmasıyla işe yarar. Bir site ne kadar mükemmel olursa olsun çok yavaş ise, kullanıcıların o siteyi saniyeler içinde terk etmesi kaçınılmazdır.
Ziyaretçilerinize akıcı, sorunsuz bir deneyim yaşatmak istiyorsanız site hız optimizasyonuna önem vermelisiniz. İstatistiklere göre açılış hızı 3 saniyenin üzerinde olan siteler büyük oranda ziyaretçi kaybı sorunuyla karşı karşıyadır.
Öte yandan sitenin hızlı açılması arama motoru dizinlerinde daha üst sıralara yerleşmek için de büyük önem taşır.
Sitenizin hızını ölçümlemek için ‘GT Matrix’ ve ‘Google Page Speed’ gibi araçlardan yardım alabilirsiniz. Bu yavaşlık neden kaynaklanıyorsa sorunu bularak çözüme kavuşturmalısınız.
4. Meta Description Nasıl Olmalıdır?
Sayfaların açıklama kısmına ‘Meta Description’ denir. Bu kısım, arama motorlarını içeriğin ne hakkında olduğuyla ilgili bilgilendirir.
Site içi SEO nasıl yapılmalı? Sorusunun cevabında meta description yazarken uyulması gereken kuralları şöyle listeleyebiliriz:
- Bu bölümü anahtar kelimelerle doldurmayın. 1-2 defa geçmesi yeterlidir.
- Açıklama 110-130 karakter aralığında olmalı, 130 sınırını aşmamalıdır.
- Virgüller ve bağlaçlar mümkün mertebe az kullanılmalıdır.
- İçeriği kısaca özetleyen bir meta description hazırlanmalı, her sayfa için farklı bir açıklama yazılmalıdır.
5. Responsive Tasarım
Site içi SEO çalışması nasıl yapılır? Sorusunun yanıtları içerisinde büyük bir ehemmiyete sahip olan responsive tasarım, siteyi daha fonksiyonel ve estetik hâle getirir.
Çünkü responsive tasarımla hazırlanan bir site; bütün cihazlarda problemsiz görüntülenir, tüm ekran boyutlarına ve çözünürlüklerine uyum sağlamayı başarır.
6. Mobil Uyumluluk
Araştırmalar, internet kullanıcılarından %90 kadarının mobil cihazları tercih ettiği yönündedir. Hâl böyleyken bu denli büyük bir hedef kitleyi kaçırmamak için sitenizin mobil uyumlu olmasına önem vermelisiniz.
Siteniz mobil platformlar için doğru optimize edilmiş mi? Bunu ‘Google Mobil Uyumluluk Testi’nden yararlanarak öğrenebilirsiniz.
WordPress kullanıyorsanız aşağıdaki eklentiler de işinize yarayabilir:
- AMP,
- JetPack,
- WP Mobile Edition,
- WordPress Mobile Pack 2.0,
- WP Mobile Detector
6. Link İnşası
Site içi linklemelerle sayfaları birbirine bağlayabilir, site dışı bağlantılar sayesinde de içeriklerinizin güvenilirliğini ve otoritesini artırabilirsiniz.
Örneğin; ‘İlginizi çekebilir’ veya ‘Önerilen içerik’ şeklinde bağlantılı sayfalarınıza link vermeyi tercih edebilirsiniz. Bu, kullanıcıların ve arama motorlarının sitenizde dolaşmasını kolaylaştırır.
Konuyla ilgili otoriter bir sayfaya vereceğiniz dış link ise içeriğin SEO puanını yükseltir. Bunu yaparken, rakip sitelerden birine link vermemeye özen gösterin.
Ayrıca linkleme işini abartmayın, bir içerikte çok fazla iç veya dış link kullanmayın.
7. Site Haritası
Arama motorlarının sitenize gönderdiği botlar, web sitenizi taramak için önce bir sitemap (site haritası) arar. WordPress altyapısını kullanıyorsanız bunu çeşitli eklentilerle kolayca oluşturabilirsiniz.
Öte yandan ‘site haritası oluşturucu’ diye arama yaparak bunun için kullanabileceğiniz online araçlara ulaşabilirsiniz.
8. URL Yapısı
Site içi SEO nasıl yapılır? Sorusu cevaplanırken URL yapısı söz konusu olduğunda, şu önemli kriterler gündeme geir:
- URL’ler kısa olmalıdır.
- Çok fazla anahtar kelime barındırmamalıdır.
- .PHP, .HTML ve benzeri gereksiz parametreler içermemelidir.
- İçeriğin ne ile alâkalı olduğunu özetleyen bir URL kullanılmalıdır. Örnek: Web-dijital.com/site-ici-SEO
9. SEO Uyumlu İçerik
İyi bir SEO başarısı kaliteli, özgün içeriklerle elde edilir. Oluşturulan tüm içeriklerin; başlık, alt başlık, anahtar kelime ve benzeri faktörler bakımından SEO’ya uygun olması gerekir.
Bu noktada başlıca şu hususlara önem verilmelidir:
- Kullanıcıya hitap eden, bilgi odaklı içerikler hazırlanmalıdır.
- Anahtar kelimeler metnin akışını bozmayacak şekilde ve aşırıya kaçmadan kullanılmalıdır.
- Hiyerarşik başlık düzenine uyulmalıdır.
- İçerik; maddeleme, notlar, uyarılar, adım adım anlatım, sık sorulan sorular gibi ilâvelerle zenginleştirilmelidir.
- Gereksiz kelimelerden, tekrarlardan, imlâ hatalarından ve anlatım bozukluklarından kaçınılmalıdır.
- İçeriğe görseller ve mümkünse videolar eklenmelidir.
10. Görsel Optimizasyonu
Site içi SEO çalışması için vazgeçilmez unsurlardan biri de resimlerin doğru şekilde boyutlandırılması ve etiketlenmesidir. Bunun anlamı, görsellerin sıkıştırılarak uygun boyuta getirilmesi ve alt etiketlerle arama motorları için erişilebilir kılınmasıdır.
Zira sitenizi tarayan botlar resimlerde ne olduğunu algılayamaz. Resimleri alt etiketlerle onlar için daha anlaşılır duruma getirebilir ve böylece görsel arama sonuçlarındaki sıralamanızı da iyileştirebilirsiniz.
Görsel optimizasyonunda başlıca şu kurallara riâyet edilmelidir:
- Yüksek çözünürlüklü resimler kullanılmalı.
- Kalitesi bozulmadan ve uygun formatlarda görsel boyutlandırma yapılmalı. Böylece görsellerin site hızını olumsuz etkilemesi önlenmeli.
- Görsel alt etiketleri boş bırakılmamalı ve bu kısımlarda anahtar kelimelere yer verilmeli.
- Ayrıca resimlerin dosya isimleri anlamsız harflerden oluşmamalı, rastgele dosya adları yerine açıklayıcı isimler kullanılmalıdır. Örneğin; resminizi FSc8d7.jpg olarak adlandırmamalı, ‘Site-ici-seo-nedir.jpg’ şeklinde isimlendirmelisiniz.
11. Site İçi SEO Hatalarını Giderme
Tüm bu çalışmaların yeterince verimli olabilmesi için mevcut hataların düzeltilmesi büyük önem taşır. En sık rastlanan bazı iç SEO hataları şunlardır:
- 404 sayfaları,
- Kırık linkler,
- Meta başlıkların veya açıklamaların yanlış/eksik yazılması,
- H etiketlerinin hiç kullanılmamış veya hatalı kullanılmış olması,
- Görsellerde alt etiketlere yer vermemek veya büyük boyutlu görseller kullanmak vb.
Not: SEO hatalarını pratik bir şekilde tespit etmek için; Deepcrawl, Screaming Frog, Ahrefs gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Site İçi SEO Ne Demek?
Bir internet sitesinin tasarımından kod yapısına kadar her yönüyle kullanıcılar ve arama motorları için düzenlenip eksiksiz hâle getirilmesidir.
Site İçi SEO Ne İşe Yarar?
Kullanıcılara siteyi sevdirir. Ziyaretçi, geri dönüşüm ve kârlılık oranını artırır. İçeriklerin arama sonuçlarındaki konumunu iyileştirir.
Site İçi SEO Neleri İçerir?
Tasarımsal öğeler, site hızı, yazılar, kullanılan altyapı, URL’ler buna örnek gösterilebilir. Siteyi oluşturan her bir parça bu kapsama dâhil edilir.